Przepis na idealne ciasto drożdżowe znalazłam w pierwszym numerze magazynu "USTA"
Warto zapisać!* 500 ml mleka
* 50 g świeżych drożdży
* 150 g miękkiego masła
* 90 g cukru
* szczypta soli
* 800 - 1000 g mąki
Podgrzewamy mleko, po czym rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy na bok na kilka minut. W dużej misce ucieramy łyżką masło, cukier i sól aż uzyskamy formę pasty. Dodajemy mleko z drożdżami i mieszkamy.
Zaczynami stopniowo dodawać przesiewaną mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto.
800 g mąki powinno wystarczyć, jednak jeśli po dodaniu tej ilości ciasto nadal będzie lepkie, dosypujemy jej więcej.
Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Już od wczoraj chodziła za mną ochota na ciasto drożdżowe. Nie chciałam kolejny raz robić chałki, więc poszukałam czegoś nowego. Zrobiłam je z wiśniami (które kosztują już tylko 4 zł za kg!) i ricottą (pomysł od Minta Eats)
Koniecznie spróbujcie.
Na kolejnych zdjęciach moje cuda, których stałam się niedawno właścicielką.
Herbata smakuje jeszcze lepiej (szczególnie w połączeniu z drożdżówką!)
Drożdżówki mają tylko jedno zdjęcie.
Na dodatek zdjęcie przez Instagram.
Tak bardzo byłam głodna, że aż zapomniałam o sesji zdjęciowej mojego dzieła :-)
Ale słodko to wygląda ! <3 Ja też chcę taką drożdżówkę! Niedługo wracam i mam nadzieję, że zrobisz kolejne cudeńko ! K.
OdpowiedzUsuńzrobię specjalnie z okazji Twojego powrotu! :)
UsuńMasz piękny zestaw, mam słabość do ceramiki...
OdpowiedzUsuńI ciasta chyba też. Ale drożdże to mnie nie lubią.
ale cudeńka :)
OdpowiedzUsuń