piątek, 25 lipca 2014

Blog bardzo kulinarny



Przepis na idealne ciasto drożdżowe znalazłam w pierwszym numerze magazynu "USTA"
Warto zapisać!

* 500 ml mleka
* 50 g świeżych drożdży
* 150 g miękkiego masła
* 90 g cukru
* szczypta soli
* 800 - 1000 g mąki
Podgrzewamy mleko, po czym rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy na bok na kilka minut. W dużej misce ucieramy łyżką masło, cukier i sól aż uzyskamy formę pasty. Dodajemy mleko z drożdżami i mieszkamy. 
Zaczynami stopniowo dodawać przesiewaną mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto.
800 g mąki powinno wystarczyć, jednak jeśli po dodaniu tej ilości ciasto nadal będzie lepkie, dosypujemy jej więcej. 
Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Już od wczoraj chodziła za mną ochota na ciasto drożdżowe. Nie chciałam kolejny raz robić chałki, więc poszukałam czegoś nowego. Zrobiłam je z wiśniami (które kosztują już tylko 4 zł za kg!) i ricottą (pomysł od Minta Eats
Koniecznie spróbujcie.






 
Na kolejnych zdjęciach moje cuda, których stałam się niedawno właścicielką. 
Herbata smakuje jeszcze lepiej (szczególnie w połączeniu z drożdżówką!)





 



Drożdżówki mają tylko jedno zdjęcie. 
Na dodatek zdjęcie przez Instagram.
Tak bardzo byłam głodna, że aż zapomniałam o sesji zdjęciowej mojego dzieła :-)

4 komentarze:

  1. Ale słodko to wygląda ! <3 Ja też chcę taką drożdżówkę! Niedługo wracam i mam nadzieję, że zrobisz kolejne cudeńko ! K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobię specjalnie z okazji Twojego powrotu! :)

      Usuń
  2. Masz piękny zestaw, mam słabość do ceramiki...
    I ciasta chyba też. Ale drożdże to mnie nie lubią.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 dowód na istnienie , Blogger